Yeşil çay, tadı ve her şeyden önce sağlığa etkileri nedeniyle muhtemelen en sevilen çaylardan biri olarak görülür. Sadece bağırsak florası için değil tüm vücut için uygun olduğunu uzmanlar belirtmiştir. Yeşil çayın, siyah çay ile aynı ölçüde oksitlenmesine izin verilmez, bu da çay yapraklarının yeşil rengini korumasına sebep olur ve aynı zamanda çaya siyah çaydan farklı özellikler verir. Geçmişte yeşil çay Asya’da ilaç olarak kullanılıyordu ve nedenini şimdi anlıyoruz.
Her Gün Yeşil Çay İçmek İçin 4 Neden
Oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olur
Yeşil çay, antioksidanlar açısından zengindir ve oksidatif strese karşı koymaya yardımcı olur. Özellikle yeşil çayda yüksek miktarda kateşin adı verilen bir antioksidan türü vardır. Kateşinler yaşlanma sürecini yavaşlatmada C ve E vitaminlerinden daha etkili olabilir. Yeşil çayın diğer bir faydası, kalp hastalığı riskini azaltmasıdır. Çünkü antioksidanlar iyi kolesterolün artmasına katkıda bulunabilir ve böylece vücudun atardamarlarında plak oluşumunu önler.
Belirli kanser türlerinin riskinde azalma
Çalışmalar, yeşil çay tüketimi ile deri, meme, akciğer, kalın bağırsak, boğaz ve mesane gibi çeşitli kanser türlerinin riskinin azalması arasında bir bağlantı olabileceği ortaya çıkmıştır.
Yeşil çay bağırsak florasına da fayda sağlayabilir. Yeşil çaydaki polifenollerin, faydalı bakteri seviyelerini artırabildiği gösterilmiştir.
Beynin sinir hücrelerinde plak oluşumunu engeller
Araştırmalar yeşil çayda bulunan EGCG maddesinin beynin sinir hücrelerinde plak oluşumunu durdurabildiğini göstermiştir.
Yeşil çaydan en iyi şekilde nasıl faydalanılır?
Yeşil çaylar farklı kalitelerde mevcuttur ve en sevdiğiniz çeşidi bulana kadar denemek akıllıca olacaktır.
Bununla birlikte, fincan başına sadece 1-2 çay kaşığı çay yaprağına ihtiyacınız olduğu için yeşil çay yaprakları uzun süre dayanır. En iyi tat deneyimi için çay yaprakları 1-3 dakika demlenmelidir. Ancak, en iyi sağlık etkilerini elde etmek isterseniz, demleme süresini 5-7 dakikaya çıkarmanız öneririz (bu durumda çayın tadı biraz acı olabilir).